Natur, friluftsliv og severdigheter

I Tysfjord kommune har man muligheten til å ta del av fantastiske opplevelser. Har du noen gang vært på spekkhoggersafari? Midt i mørketida kan man skue et spennende naturfenomen, silden kommer nemlig hit for å gyte. Som en følge av dette kommer det flere hundre sultne spekkhoggere! Her får man en helt spesiell mulighet til å overvære et av naturens mange undere.

Spekkhoggeren er den største av delfinene, og kan veie opp til 10 tonn. Finnene kan bli hele to meter lange. Dette byr på litt av et syn når de bryter havoverflaten!

Har du noen gang hørt om “Bluelist”? Lonely Planet rangerte spekkhoggsafari i Tysfjorden på toppen på deres liste over verdens største adrenalinkick.

Historiske opplevelser

For deg som er interessert i historie, er Leiknes helleristningsfelt en varm anbefaling. Her finner man motiver som skildrer jakt og sjøliv.

Den dypeste kalksteingrotta og den største canyonen i Nord-Europa finner man ved Hellemofjorden. Fjorden deler så og si Norge i to, hvor det er kun 6,3 kilometer som skiller havet fra svenskegrensen. Fjorden gjør et dypt snitt i landmassivet. I Tysfjord museum på Korsnes finner man eldre bygninger som blant annet består av bårstue, stabbur, brygge og fjøs. Dette stammer fra 1800-tallet og bygdas storhetstid, og er et flott besøk.

Rago nasjonalpark

Rago nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger i et vilt og vakkert landskap med majestetiske fjell og flotte isbreer i Sørfold kommune i Nordland. Tysfjord ble foreslått til UNESCOs verdensarvliste i 2002, sammen med nettopp Rago nasjonalpark og Hellmofjorden.

Råggejávrrerájgge (RJR) i Tysfjord er Norges dypeste grotte, med 580 meter høydeforskjell fra inngangen på toppen av fjellet til utgangen. Utgangen ligger kun noen få meter over fjorden.

Skisesongen

I Nordland fylke har man muligheten til å stå på ski fra november til mai. I tillegg til skianlegg og preparerte lysløyper, lokker landskapet med formidable toppturer i et unikt landskap. Her får man utsikt til fjell, fjord og hav. Visste du at du at det finnes guidede trugeturer? I Narvik og Lofoten har man muligheten til å delta på turer som gir en annerledes opplevelse. Truger er en trygg og morsom måte å ta seg frem i landskapet på.

For å få med seg Skandinavias mest spektakulære skisteder, er Narvikfjellet et godt valg. Her får du en fantastisk utsikt over fjord og fjell på 1000 meters høyde. Her har alle skiinteresserte tilgang til ni preparerte løyper og fire upreparerte nedfarter i tillegg til løyper på opptil 3 200 meter.

Lofoten er et “must” for alle friluftsliventusiaster som er født med ski på beina. Begi deg ut på tur på høyreiste fjelltopper med puddersnø. Du kan delta på guidede turer, kanskje et alternativ for deg som ikke kjenner området så godt? Om du er en ensom ulv tar du turen egen hånd, eller sammen med venner og familie. Om du er ute i mørketiden har du sjansen til å oppleve det beryktede og trolske nordlyset.

Havsafari

Bli med på havrafting! Her kan du oppleve naturen fra havflata for en unik og annerledes inngang til den ville naturen i nord. Er du heldig får du et glimt av havets dronning, Havørna.