Nordland fylke

Nordland fylke grenser til naboene Troms i nord, og Nord-Trøndelag i sør. Fylket grenser også til Sverige til lenene Norrbottens län og Västerbottens län i Lappland. Polarsirkelen går gjennom fylket og Nordland har 241 682 innbyggere.

Vær og vind

I forhold til de nordlige breddegradene har Nordland et mildt klima. Våren er noe mildere og varmere i den sørlige delen av fylket sammenlignet med lenger nord. Takket være midnattssolen, kan sommernettene være svært så milde, og i Alstahaug har man målt en av de varmeste tropenettene i Norge. Nordland har midnattssol fra 22. mai til 20. juli i nord, og Bodø lenger sør har midnattssol fra 3. juni til 8. juli.

Natur og kultur

Nordland er et langstrakt fylke, og legger bak seg hele 500 kilometer fra Nord-Trøndelag til Troms fylke. Det er en storslått natur her med mange fjorder. Vestfjorden er den best kjente. Vestfjorden er egentlig ikke en fjord per definisjon, men en åpen havstrekning mellom fastlandet og Lofoten. Strandflaten står i kontrast til bratte og høyreiste fjell og utgjør et fantastisk skue. Vestre Svartisen, Norges nest største isbre, ligger også her. Polarsirkelen går over Saltfjellet. Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark er en nasjonalpark som grå fra Nordfjorden til Saltfjellet. En kalkholdig berggrunn gir en variert og frodig flora og fauna. Her finner man sjeldne planter som lapprose. Jerv og gaupe har også habitat her.

Vega-øyene, omlag 6500 øyer, skjær og holmer, står på UNESCOs verdensarvliste. Andre severdigheter man bør få med seg her er Petter Dass-museet som er tegnet av Snøhetta Arkitekter AS. Museet ligger 20 kilometer sør for Sandnessjøen. Det ligger i nydelige omgivelser og tilbyr kortreist tradisjonsmat fra Helgeland, dette er med andre ord enn flott opplevelse for både kropp og sinn. Museet har også et tilbud som er beregnet på barn og unge. Her skapes det aktiviteter på hele museumsområdet både innendørs og utendørs. Det er ingen grunn til å la barna være hjemme når man drar på museum!