I Tysfjord kommune finner man Stetind, et fjell som rager 1392 meter over havet. Høsten 2002 ble Stetind kåret til Norges nasjonalfjell av Reiseradioens lyttere. Fjellet går også under navnet Stádda på lulesamisk.
Historisk har fjellet vært et karakteristisk seilingsmerke for sjøfarende langs kysten. Fjellets form minner om en ambolt og har vært gjenstand for en rekke myter og sagn. Et av disse er sagnet om storfuglen fra lulesamisk tradisjon.
Stetind ble først besteget i 1910 etter utallige forsøk i løpet av siste halvdel av 1800-tallet. Sommeren 1888 forsøkte tyske Paul Grussfeldt og norske Martin Ekroll å bestige Stetind, men uten å lykkes. I 1889 gjorde Carl Hall fra Danmark og den norske fjellføreren Mathias Soggemoen et nytt forsøk på å erobre toppen. Heller ikke de lyktes, men Carl Hall bygde en varde på fortoppen som ligger omtrent 500 meter sørøst for Stetind. Denne toppen, Halls fortopp, ble oppkalt etter ham.
Mennene som til slutt besteg Stetind i 1910, het Carl Wilhelm Rubenson, Ferdinand Schjelderup og Alf Bonnevie Bryn. Arne Næss besteg fjellet for første gang vinterstid.
“Norges flotteste klatretur”
Stetind blir også kalt Norges flotteste klatretur. Det arrangeres guidede turer til Stetind, og er definitivt et opplegg for deg som ikke lider av alt for mye høydeskrekk. En vellykket bestigning av Stetind er absolutt overkommelig om formen er bra og turkondisjonen vanlig god. Med en liten dæsj pågangsmot blir det enda bedre! Om du har høydeskrekk kan turen bli litt utfordrende, men det er vel ingenting som er bedre enn å ta tyren ved hornene?
Vanskelighetsgraden er ikke spesielt høy til Stetind, med unntak av “Mysosten” som er mer utfordrende. Turen er både luftig og tung og du får god guiding gjennom hele prosessen. Dette er en herlig opplevelse med massevis av frisk luft! Turene er beregnet på ganske små grupper slik at alle blir ivaretatt på beste mulige måte. Guidene består av erfarne fjellfolk som kjenner området godt, og de er blant annet godkjente klatreinstruktører i Norsk Fjellsportforum.